PUNASEETRI

Thuja plicata

  • Massiivipuu Punaseetri - Skandinaviska Träimport

PUNASEETRI

Tavallisia käyttötarkoituksia punaseetrille ovat julkisivuverhoukset, saunakalusteet, aidat, veneenrakennus, soittimet ja laatikot.

Punaseetrin (Western Red Cedar) väri vaihtelee tavallisesti roosanruskeasta punertavaan. Seassa saattaa olla summittaisesti miltei valkoisia kohtia tai raitoja sekä huomattavasi tummemman punaruskea nauha.

Punaseetrin työstäminen on helppoa käsityökaluilla ja koneilla. Soveltuu hyvin liimaukseen ja pintakäsittelyyn. Värjääminen voi aiheuttaa hankaluuksia samoin kuin muilla havupuilla.

TIESITKÖ, ETTÄ…

Punaseetrin eli Western Red Cedar -puun latinankielinen nimi on Thuja plicata. Carl von Linné nimesi puun tuijaksi kreikan “uhraamista” tarkoittavan sanan “thuo” mukaan.

Tuija-puuta käytettiin nuotioissa, joissa eläinuhrit poltettiin. Se teki palavien ruhojen hajusta siedettävämmän. Tuijaa eli punaseetriä (Western Red Cedar) käytetään yhä edelleen puulajin ihanan tuoksun vuoksi. Nykyään tavallisesti kuitenkin saunasisustuksissa, veneenrakennuksessa sekä marginaalisesti kengissä, vaatekaapeissa tai grillin savustuslaatikossa.

Kun punaseetriä käytetään pintapaneelina tai toteemipaaluissa (ylivoimaisesti suurin osa Yhdysvaltojen luoteisosien toteemipaaluista on tehty punaseetristä), sen muut ominaisuudet ovat ratkaisevia. Materiaalia on erittäin helppo työstää, ja se on erittäin vastustuskykyinen lahoamiselle.

Puun luonnolliset suojaavat aineet ovat melko voimakkaita, minkä vuoksi punaseetrin asennuksessa kannattaa käyttää ruostumattomia ruuveja tai nauloja. Vaikka haluaisit paneelin muuttuvan kauniin hopeanharmaaksi ajan myötä, suosittelemme kuitenkin levittämään yhden kerroksen läpinäkyvää öljyä. Jos haluat säilyttää kauniin punaruskean sävyn, paneeli on käsiteltävä pigmentoidulla tuotteella.


SERTIFIKAATTI

Skandinaviska Träimport -yhtiöllä on laaja kokemus sertifioiduista puutuotteista, ja yhtiöllä on ollut jo vuosien ajan FSC®- ja PEFC™-sertifikaatit. Näiden sertifikaattien lisäksi meillä on käytössä erillinen jäljitettävyysjärjestelmä, jolla varmistamme Euroopan unionin metsälainsäädännön vaatimusten täyttämisen kaikilla osa-alueilla.

Ota meihin yhteyttä ja kysy lisätietoja sertifikaateista, jotka ovat saatavilla etsimällesi puulajille.

TIETOJA PUNASEETRISTÄ
YLEISKIELINEN NIMIPUNASEETRI, WESTERN RED CEDAR
TIETEELLINEN NIMITHUJA PLICATA
ALKUPERÄYHDYSVALTOJEN LUOTEISOSAT JA KANADA
PUUN KOKO55 M KORKEA, 3 M:N HALKAISIJA
KESKIPAINO KUIVATTUNA370 KG/M3
KOVUUS1 560 N
MURTOLUJUUS51,7 MPa
KIMMOISUUS7,66 GPa
KUTISTUMINENSÄTEITTÄINEN: 2,4 %
TANGENTIAALINEN: 5,0 %
TILAVUUS: 6,8 %
T/R RATIO: 2,1