JATOBA

Hymenaea courbaril

  • Massiivipuu Jatoba - Skandinaviska Träimport

JATOBA

Jatobaa käytetään mm. terassilaudoissa, huonekaluissa, lattioissa, kaidepuissa, työkalukahvoissa, veneenrakennuksessa, penkeissä, ratapölkyissä ja sorvatuissa esineissä.

Jatoba on luja, kova ja suhteellisen kustannustehokas, ja sitä käytetään laajasti erilaisissa käyttötarkoituksissa. Puulajia kutsutaan usein lattia-alalla nimellä brasialialainen kirsikkapuu. Sydänpuun väri vaihtelee vaalean oranssinruskeasta tummempaan punaruskeaan, jossa on toisinaan tummempia harmahtavanruskeita raitoja. Väri tummuu valon vaikutuksesta. Mantopuun väri vaihtelee vaaleanharmaasta harmaankeltaiseen. Se erottuu selvästi sydänpuusta.

Jatoban työstäminen voi olla hankalaa, koska se on tiheä ja kova puulaji. Sen tylsyttävä vaikutus leikkuutyökaluun on melko voimakas.  Jatoba soveltuu hyvin höyrytykseen, liimaukseen ja pintakäsittelyyn.

SERTIFIKAATTI

Skandinaviska Träimport -yhtiöllä on laaja kokemus sertifioiduista puutuotteista, ja yhtiöllä on ollut jo vuosien ajan FSC®- ja PEFC™-sertifikaatit. Näiden sertifikaattien lisäksi meillä on käytössä erillinen jäljitettävyysjärjestelmä, jolla varmistamme Euroopan unionin metsälainsäädännön vaatimusten täyttämisen kaikilla osa-alueilla.

Ota meihin yhteyttä ja kysy lisätietoja sertifikaateista, jotka ovat saatavilla etsimällesi puulajille.

TIETOJA JATOBA-PUUSTA
YLEISKIELINEN NIMIJATOBA, BRASILIALAINEN KIRSIKKAPUU
TIETEELLINEN NIMIHYMENAEA COURBARIL
ALKUPERÄKESKI-AMERIKKA, ETELÄ-MEKSIKO, ETELÄ-AMERIKAN POHJOISOSAT, LÄNSI-INTIA
PUUN KOKO30 M KORKEA, 0,6–1,2 M:N HALKAISIJA
KESKIPAINO KUIVATTUNA910 KG/M3
KOVUUS1 1950 N
MURTOLUJUUS155,2 MPa
KIMMOISUUS18,93 GPa
KUTISTUMINENSÄTEITTÄINEN: 4,2 %
TANGENTIAALINEN: 8,0 %
TILAVUUS: 12,1 %
T/R RATIO: 1,9